WILLIAM SHAKESPEARE: III. RICHÁRD

a Radnóti  Színház előadása

Vas István fordításának felhasználásával az előadás szövegváltozatát készítette Andrei Şerban és Daniela Dima

Koprodukciós partner a Zikkurat Színpadi Ügynökség

Kevés olyan ikonikus figura van a színháztörténetben, mint III. Richárd. A sztereotípia: Richárd, a véreskezű zsarnok. De ki ez az ember valójában, és milyen az a közeg, amely engedi őt felemelkedni? „Ki torzult, félig-kész és idő előtt / Küldettem el e lélegző világba, / Bénán s idétlenül, hogy a kutyák / Megugatnak, ha bicegek előttük” – jellemzi önmagát Richárd, mégis: híres „torzsága” ellenére nincs akadály előtte – bárkit képes elcsábítani, manipulálni vagy legyőzni. Kegyetlenül és csillogó intellektussal szerzi meg magának a trónt, miközben szórakoztatja és egyben cinkosává teszi a mindenkori színházi publikumot. Igazi színházcsináló. Hamlet után övé a leghosszabb Shakespeare-szerep a maga 1124 sorával. E hálásan gyűlöletes figurának eljátszása mindig fontos állomás egy színész pályáján. III. Richárdot ezúttal Alföldi Róbert alakítja, akit színészként először láthatunk a Radnóti színpadán.

Az előadás rendezője, Andrei Şerban nem ismeretlen a budapesti közönség számára: Alföldi Róberttel kétszer is dolgozott már a Nemzeti Színházban. A legendás román rendező fiatalon vándorolt ki Amerikába, ahol fényes karriert futott be. Amerika legfontosabb prózai színházaiban hozott létre előadásokat, a legjelentősebb operaházak (többek között a Metropolitan Opera és a londoni Covent Garden) hívták rendezni, és olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Meryl Streep vagy Liev Schreiber. Több mint két évtizede a Columbia Egyetem Színházi Tanszékének professzora, és három éven keresztül a Bukaresti Nemzeti Színházat igazgatta.

A III. Richárd előadásunk megtekintését stroboszkóp, erős fény- és hanghatások alkalmazása miatt erre érzékeny nézőinknek nem ajánljuk!

 

RENDEZŐ

Andrei Şerban
Született: 1943

1961-től 1968-ig a bukaresti Színházi Akadémián tanult. Növendékként megrendezte a Julius Caesart, amelyet azóta is legbátrabb előadásának tart. 

1969-ben Şerban kivándorolt az Egyesült Államokba. A Ford Foundation ösztöndíjasa volt. 1970-ben Párizsban tanult Peter Brooknál, az International Centre for Theatre Research keretein belül. 

1977-ben megrendezte Csehov Cseresznyéskertjét a New York-i Lincoln Centerben. A produkciót, melyben Irene Worth játszotta Ranyevszkaját és Meryl Streep Varját, felterjesztették az évenként kiadott legrangosabb színházi elismerésre, a Tony Díjra. Több mint két évtizeden keresztül Şerban neve összefonódott az American Repertory Theatre-rel. 

Şerban a legnevesebb színházakban rendezett, többek között az amerikai Circle in the Square Theatre, a Yale Repertory Theater, az American Conservatory Theatre, a Metropolitan Opera, a New York City Opera, ezen kívül a londoni Covent Gardenben, illetve a világ fontosabb operaházaiban.

1990-től 1993-ig a Bukaresti Nemzeti Színházat igazgatta.

1992 óta a Columbia Egyetem Színházi Tanszékének professzora.

2006-ban jelent meg román nyelvű önéletrajza.

Fotó: Dömölky Dániel

színlap

SZEREPLŐK:

ALFÖLDI RÓBERT
GAZSÓ GYÖRGY
KELEMEN JÓZSEF
KOVÁTS ADÉL
LÁSZLÓ ZSOLT
MARTIN MÁRTA
PÁL ANDRÁS
POROGI ÁDÁM
RUSZNÁK ANDRÁS
SCHNEIDER ZOLTÁN
SODRÓ ELIZA

Közreműködik: DARGAY MARCELL

Jelmeztervező: Nagy Fruzsina

Díszlettervező: Menczel Róbert

Világítás: Baumgartner Sándor

Zene: Dargay Marcell

Irodalmi konzultáns: Závada Péter

Ügyelő: Kónya József

Súgó: Farkas Erzsébet

Produkciós asszisztens: Ari Zsófi

Rendezőasszisztens: Szikszai Rémusz

Dramaturg, tolmács: Szűcs Anikó

Társrendező: Daniela Dima

RENDEZŐ: ANDREI ŞERBAN

JÁTÉKIDŐ: 3 ÓRA 15 PERC EGY SZÜNETTEL

Fotók: Dömölky Dániel

 

JEGYVÁSÁRLÁS