LÁSZLÓ MIKLÓS: ILLATSZERTÁR

a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház előadása

László Miklós „békebeli” romantikus komédiája igazi örökzöld, ráadásul egyike azon kevés magyar vígjátéknak, amely a határokon túl is sikert sikerre halmoz, népszerűsége lassan száz éve töretlen a nemzetközi porondon is. A félreértéseken alapuló, érzelmes és mulatságos történet számtalan feldolgozást ért meg, a Párizsban is sikerrel játszott Magazin au coin de la rue-től, a Tom Hanks és Meg Ryan fémjelezte A szerelem hálójában fergeteges szerelmi párviadaláig. A karácsony előtti nosztalgikus történetben egy drogéria agyonhajszolt alkalmazottai keresik a párjukat, és helyüket az életben, sok más magányos, elfoglalt emberhez hasonlóan - egy ismeretlen, sosem látott partnernek küldött levelek útján… De mi történik akkor, ha a vágyott igazi mégsem az Óperenciás tenger túlpartján él, hanem nagyon is mellettünk, akár a közvetlen közelünkben, olyannyira, hogy eleinte azt hisszük, el sem bírjuk viselni?  László Miklós különös finomsággal megrajzolt karakterei bölcs, ellenállhatatlan humora, a szerelem (és az emberi természet) megannyi árnyalatát felvonultató érzékeny ábrázolásmód, a darab egy kristály áttetszőségét idéző struktúrája mind hozzájárulnak ahhoz, hogy újra és újra felfedezzük magunknak Asztalos úr és Balázs kisasszony magával ragadó és elgondolkodtató történetét életről, önmagunkról, szerelmeinkről és csalódásainkról. Az előadást a remekmű-alapanyagon felül a rendező személye teszi igazi különlegességgé: a történeteket saját felkavaró és kacagtató színház nyelvére fordító, sokszoros díjnyertes Mohácsi János közel két évtized után tér vissza Nyíregyházára.

Rendező

Mohácsi János
Született: 1959

1974–1978 között az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium és Kollégium tanulója volt. Egyetemi tanulmányait a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen pénzügy szakon folytatta 1979-1981 között, de nem fejezte be. Közben 1980–1983 között amatőrként a Mozgó Színház rendezője volt. 1983-2010 között a kaposvári Csiky Gergely Színház rendezője volt. 1983-ban Ascher Tamás hívására szerződött ide, előbb színész, segédrendező, majd 1984-ben megrendezte Hogyan vagy, partizán, avagy Bánk bán című stúdió-előadását, amely egyéni hangvételével, formabontó színpadi megoldásaival szakmai és közönségsikert is aratott. 2010-2011 között még ugyanitt vendégrendező, majd szabadúszó. 2013-ig volt a Nemzeti Színház külsős rendezője is.

Rendezett és rendez a Bárka Színházban, a Nemzeti Színházban, a Radnóti Miklós Színházban, a Vígszínházban, a kecskemétiKatona József Színházban, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban, a Pécsi Nemzeti Színházban, a székesfehérvári Vörösmarty Színházban, a szombathelyi Weöres Sándor Színházban.

JEGYVÁSÁRLÁS

színlap

Hammerschmidt úr:  Horváth László Attila
Asztalos úr: Horváth Sebestyén Sándor
Sipos úr:  István István
Kádár úr:  Gulácsi Tamás
Balázs kisasszony: Széles Zita
Rátz kisasszony: Szabó Márta
Molnár kisasszony: Horváth Margit
Árpád: Fellinger Domonkos
Jancsi: Horváth Viktor
Detektív : Gyuris Tibor
Rendőr: Tóth Károly
Első hölgy:  Forró-Török Tünde
Hammerschmidtné, második hölgy: Jenei Judit
Harmadik hölgy: Végvári Boglárka
Negyedik hölgy:  Lázár Anita
Első férfi: Kertész Zsolt
Második férfi: T-Laforest Csaba
Járókelők: Bokor Gabriella, Hajdúné Virág Krisztina, Kemény Csabáné, Tanyik Zsófia, Holló
Arnold

Rendező: Mohácsi János

Díszlettervező: Khell Zsolt

Jelmeztervező: Remete Kriszta

Zene: Zságer-Varga Ákos

Ügyelő: T-Laforest Csaba

Dramaturg: Mohácsi István

Súgó: Kovács Katalin

Rendezőasszisztens: Fülöp Angéla

JÁTÉKIDŐ: 2 ÓRA 45 PERC 2 SZÜNETTEL