ALFRED DÖBLIN / MIKÓ CSABA: BERLIN, ALEXANDERPLATZ

a budapesti Katona József Színház előadása

A Berlin, Alexanderplatz szereplői a szegények, elesettek és kitaszítottak. A névtelen tömegek, akiknek élete egybeforrott a város életével. Főhőse, Franz Biberkopf szállítómunkás, ittas féltékenységében megveri barátnőjét, aki később belehal sérüléseibe, Franzot pedig súlyos testi sértés miatt börtönbe zárják. Amikor kiszabadul, elhatározza: tisztességes ember lesz. Döblin hitelesen ábrázolja a társadalom szorításában vergődő, s végül minden becsületes szándékát feladó embert. Hőse afféle fordított Mefisztóként „mindig jót akar, s mindig a rosszat teszi”. Jószándéka azonban nem rossz természetén bicsaklik ki, hanem tökéletes tudatlanságán. Hiába érzi saját bőrén, hogy kifordult sarkaiból a világ, nem tud vele mi kezdeni. E tömeges élmény a 20-as évek Németországában, nemsokára a nácizmus legfőbb hajtóereje lesz. A Berlin, Alexanderplatz megérdemelten foglal el különleges helyet a modern világirodalomban. Dos Passos Manhattan Transferjét (1925) szokták elődjének tekinteni, mint nagyváros-regényt, és James Joyce Ulyssesét (1922), mint tudatmozgást, tudatáramot megfestő prózai alkotást.

Alfred Döblin regénye nyomán a színpadi adaptációt Mikó Csaba készítette, továbbgondolta Kovács D. Dániel és Bíró Bence.

Alfred Döblin örököseinek az engedélyét a Gustav Kiepenheuer Bühnenvertriebs-GMBH és a Hofra Kft. közvetítette.

Rendező

Kovács D. Dániel
Született: 1986


2005 és 2010 között az Eötvös Lóránd Tudományegyetem angol szakán és színháztudomány programján tanult, majd 2011-től a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházrendező szakán folytatta tanulmányait Székely Gábor és Bodó Viktor osztályában. 2007 és 2009 között az ELTE Egyetemi Színpadán rendezett és játszott, 2009-ben pedig saját társulatot alapított Fantommajmok néven, ahol rendezőként dolgozott. 2010-ben egy évig a Vígszínházban volt kellékes, asszisztens, majd 2013-tól a Szputnyik Hajózási Társasághoz szerződött rendezőként. 2015-től a Vígszínház társulatának tagja. 2016-ban elnyerte Színikritikusok Díját A legígéretesebb pályakezdő kategóriában. Jelenleg szabadúszó rendező.

A portréfotót készítette: Takács Csilla / FHB Bank

Előadásfotók: Dömölky Dániel

JÁTÉKIDŐ: 2 ÓRA 35 PERC 1 SZÜNETTEL

JEGYVÁSÁRLÁS

Színlap

Franz Biberkopf:  Mészáros Béla
Henschke:  Bezerédi Zoltán
Ida: Borbély Alexandra
Bruno/Ziege: Dankó István
Nachum/Terah: Dér Zsolt
Pums: Elek Ferenc
Reinhold: Keresztes Tamás
Herbert/Deske: Kocsis Gergely
Meck: Kovács Lehel
Lina/Trude: Mészáros Blanka
Éva: Pálmai Anna
Mieze: Pálos Hanna
Cilly: Pelsőczy Réka
Minna/Franzie: Rujder Vivien
Bastné: Szirtes Ági
Georg: Takátsy Péter
Willi: Tasnádi Bence
Elizer/Sarug: Vajdai Vilmos
Karl/André: Vizi Dávid e.h.

továbbá: kurvák, rokkantak, orvosok, betegek, berlini járókelők.

Tér: Horváth Jenny
Jelmez: Nagy Fruzsina
Hang: Keresztes Gábor
Zene: Freakin' Disco
Mozgás: Horkay Barnabás
Fény: Lohár Antal
Vizuál: Bartha Máté
Dramaturg: Bíró Bence
Dramaturg konzulens: Radnai Annamária
Ügyelő: Héricz Anna
Súgó: Fejes Vera
Asszisztens: Sütheő Márton

Rendező: Kovács D. Dániel