JON FOSSE: HALÁL THÉBÁBAN

a székesfehérvári Vörösmarty Színház előadása

A Halál Thébában Jon Fosse zseniális kortárs színpadi átirata, újragondolása, mai költeménye. A világhírű norvég drámaíróa lényegre redukálja a történetet, és mindvégig fenntartja a pattanásig feszülő izgalmat. A középpontban nem is annyira Oidipusz, mint inkább Kreón áll és persze az egyéni és politikai érdekek játszmája. Mai történetként érdekel az Oidipusz-trilógia története, hiszen örökérvényű, mint minden archaikus történet – éppen ezért mindig aktuális. Oidipusz királyként, politikusként úgy érzi, hogy minden körülmények között, minden történelmi helyzetben meg kell keresnie az igazságot. Politikusként feláldozza önmagát népéért, hogy megmentse országát a pusztító járványtól. Aktuális élethelyzetben találja magát: a társadalmi sík és a magánéleti sík egymás oka és következménye. Fosse drámájában rendezőként az érdekel a legjobban, hogy jóvá lehet-e tenni egy előző generáció bűneit, magunkra lehet-e vállalni őseink vétkeit, létezik-e egy felsőbb, isteni hatalom, és van-e még fülünk, képességünk, érzékenységünk meghallani a hangjukat. Van-e még közös tudás, hit a sorsszerűségben, létezik-e az egy közös nevező, vagy meggyőzendő embercsoportok, érdekvédelmi tömörülések vannak. A mozgás-és gesztusrendszerben kiemelkedő szerepet szánok a szakrális és a profán elemek éles elkülönítésének, a társadalmi és a magánéleti sík megfogalmazásának. Jelentős szerepe van a karnak a mindenkit egyesítő és képviselő népnek, és a zeneiségnek.

Rendező

Horváth Csaba
Született: 1968

A Táncművészeti Főiskola elvégzése után a Honvéd Együttes szólistája, majd a Tranzdanz, később pedig a Sámán Színház művésze. Első önálló koreográfiája, a Duhaj - melyben táncol is - Herald Angel díjas lesz Edinburgh-i Fringe Fesztiválon, és a Veszprémi Összművészeti Fesztivál előadói díját is megkapja.

Elvégzi Színház és Filmművészeti Egyetem Koreográfus szakát, de már előtte olyan jelentős alkotásokat hoz létre, melyek rendre megnyerik a rangosabb hazai és nemzetközi fesztiválokat. Nyolc alkalommal nyer díjat Veszprémben, ezek között van előadói, zenei, de fődíjak is. Többek között megkapja a Szarajevói Fesztivál fődíját, a Kortárs Táncfesztivál, a Kairói Kísérleti Színházak Nemzetközi Fesztiválja, a Soros Stúdiószínházi Fesztivál, a Krakkói Nemzetközi Táncfesztivál, a Budapesti és Szegedi Stúdiószínházak Fesztivál díjait, de Budapest Főváros Önkormányzata is kitünteti munkáit.

Együtt dolgozik Min Tanakával, a világhírű japán butoh mesterrel a Cédrus című előadásban; nagy vihart kavar Bartók: Csodálatos mandarin című művére komponált koreográfiájával. 

Sokat jár külföldön vendégkoreográfusként. Kurzusokat vezet a Harvard Egyetem dráma tagozatán, Bostonban, rendszeresen dolgozik Bostonban az American Repertory Theatre-ben és Osloban a Det Norske Teatretben.

 

SZÍNLAP

Oidipusz: Kádas József
Kreón: Hirtling István
Teiresziasz: Kuna Károly
Kar: Ballér Bianka e.h. / Barna Lilla e.h., Kovács Tamás e.h.
Iokaszté: Varga Mária
Idős férfi: Sághy Tamás
Hírnök: Pálya Pompónia
Pásztor: Tűzkő Sándor
Antigoné: Kiss Diána Magdolna
Iszméné: Varga Lili
Polüneikész: Lábodi Ádám
Haimón: Fehér László m.v.
Őrök: Gál Horváth Bernadett, Kertész Júlia

Díszlettervező: Pallós Nelli

Jelmeztervező: Benedek Mari

Dramaturg: Perczel Enikő

Súgó: Palla Szabina

Ügyelő: Kalmár Johanna

Rendezőasszisztens: Németh Mariann

Rendező: Horváth Csaba

Fotók: Pesti Tamás

JÁTÉKIDŐ:  1 ÓRA 55 PERC EGY SZÜNETTEL

JEGYVÁSÁRLÁS