DANILO KIŠ: BORISZ DAVIDOVICS SÍREMLÉKE

az Újvidéki Színház előadása

A Borisz Davidovics síremléke a jugoszláv irodalom egyik legfontosabb kötetének számít 1976-os megjelenése óta. A furcsán borgesi világot felrajzoló, kusza, tényekből és azok hiányából gazdálkodó címadó novella a biográfia lehetetlenségét teszi meg témájává. Borisz Davidovics forradalmár, de személye megfoghatatlan és megragadhatatlan, elbeszélők és mesemondók, tévhitek és legendák, terrorista cselekmények és dió nagyságú bombák jelölik életrajzának titokzatos és önellentmondásos pontjait.

Aleksandar Popovski steril terű rendezésében a temetés, a tömegsírhoz, a síremlékhez vezető út az, ami szervezőerővé válik. E kaddis mögött a kor nem csupán a forradalom kora: maga a történelem sejlik fel, babkonzervestül, esernyőstül, vörös szőnyegestül. Ironikus oratórium, matrjoska babába bújtatva.

Az előadás megtekintése 14 éven felülieknek ajánlott!

Rendező

Alekszandar Popovszki
Született:  1969

A skopjei „Sv. Kiril i Metodije“  egyetemen szerzett diplomát, osztályvezető tanárai Slobodan Unkovski és Stole Popov. Első rendezése Dejan Dukovski „Az óriás és a hét törpe“ című darabja volt, 1992-ben, a Skopjei Városi Színházban. Belgrádi rendezőnek is vallja magát, eddig öt előadást rendezett a belgrádi Nemzeti Színházban, valamint a Drámai Színházban. Ugyanakkor Zágrábban is „otthon van“, a Horvát Nemzeti Színházban is dolgozott. S akkor már említsük meg szlovéniai kötődését is, évről évre visszatér a ljubljanai Szlovén Nemzeti Színházba és a Szlovén Népszínházba.  Popovski mutatta be Európának először a macedón színházat, ugyanakkor a Balkán, és a volt jugoszláv térség egyik legkeresettebb rendezője lett. Összesen több mint harminc előadást rendezett Európa számos más országában is: Olaszországban, Törökországban, Németországban, Dániában.

Portréfotó: Elena GroskaElőadásotó: Srđan Doroški

 

Színlap

Szereplők:

Crnkovity Gabriella
Elor Emina
Ferenc Ágota
Giricz Attila
Gombos Dániel
Huszta Dániel
Kőrösi István
Krizsán Szilvia
László Judit
Mészáros Árpád
Német Attila
Pongó Gábor
Sirmer Zoltán

Adaptáció: Verebes Ernő
Zene: Marjan Nećak
Díszlet: Alekszandar Popovszki
Jelmez: Snežana Pešić Rajić
Fény: V. Somogyi Bálint
Hang: Bíró Tibor
Smink: Bojana Radović
Súgó, ügyelő: Bíró Alekszandra
Fotó: Srđan Doroški

Rendező: Alekszandar Popovszki

JÁTÉKIDŐ: 100 PERC SZÜNET NÉLKÜL

JEGYVÁSÁRLÁS