HENRIK IBSEN: HEDDA GABLER

a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának előadása

Szépségének és kiváltságosságának tudatában a jómódú katonatiszt lánya, Hedda Gabler házasságra lép Jörgen Tesman művelődéstörténésszel. A munkájának maximálisan elkötelezett kutató férj és egész élethelyzete azonban kimondhatatlanul untatja, sőt, idegesíti. Unalmában, és a magas társadalmi kategóriában élők gondtalan idealizmusával az emberi életformákat probléma nélkül rangsorolja és értékeli, a környezetében lévő, nála gyengébb akaratúakon pedig hatalmát gyakorolja. Így például a társadalom perifériájára szorult, visszaeső alkoholista, de tehetséges író Lövborgon - akivel korábban egészen közeli viszonyt folytatott, vagy annak „megmentőjén”, a családját hátrahagyó, szerény intellgenciájú, de tiszta szívű Elvstednén. Önző idealizmusa, amely a halált is erkölcsi felvállalásnak minősíti, azonban nemcsak fenyegeti a körülötte levőket, hanem egyenesen emberéleteket követel. A sajátját is beleértve.

RENDEZŐ

Keresztes Attila
Született: 1973

Keresztes Attila erdélyi magyar színész és rendező, 1996-ban végzett a Babeş–Bolyai Tudományegyetem színész szakán. Az egyetem elvégzése után egy évtizedig a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulati tagja volt, 2002-től kinevezték az intézmény művészeti aligazgatójának. 2009-től a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának művészeti igazgatójaként folytatta munkáját, 2012-től pedig a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művészeti aligazgatója.

1999-ben a Határon Túli Magyar Színházak XI. Fesztiválján Közönségdíjjal, 2003-ban British Council-díjjal ismerték el rendezői munkásságát, 2010-ben Dömötör-díjban részesült Szegeden, 2011-ben pedig megkapta a lengyel Arany Maszk-díjat az év legjobb rendezéséért (Witold Gombrovicz: Yvonne, burgundi hercegnő).

Fotók: Adi Bulboacă

 

SZÍNLAP

Szereplők:

Jörgen Tesman: Bartha László Zsolt

Hedda Tesman: Varga Andrea

Juliane Tesman: Kilyén Ilka

Elvstedné: Kádár Noémi

Brack bíró: Bíró József

Ejlert Lövborg: Kádár L. Gellért

Berte: Biluska Annamária

Rendező: Keresztes Attila

Díszlet: Szőke Zsuzsi

Jelmez: Bianca Imelda Jeremias

Zeneszerző: Boros Csaba

Magyarra fordította: Kúnos László

JÁTÉKIDŐ: 1 ÓRA 50 PERC SZÜNET  NÉLKÜL

JEGYVÁSÁRLÁS