A POSZT 8. napja a magyar szerzők jegyében telik: délután fél 3-tól Závada Péter költő, drámaíró mesél színházi és irodalmi munkáiról a Színház-téren, 3-tól pedig a Művészetek és Irodalom Házában folytatódik a Nyílt Fórum felolvasószínházi programsorozata. Ezúttal Drubina Orsolya szövegében, egészen pontosan a Sárkányterminálban kalandozhatunk Stefanovics Angéla, Laboda Kornél és Vajdai Vilmos közreműködésével.

Este fél hattól kitekinthetünk kicsit a kortárs világirodalomra is, Thomas Bernhard szöveguniverzumát Horváth Csaba és a Forte Társulat versenyelőadása hozza el a Kamaraszínházba. A Vaterland nagyszerűen összeállított kompiláció a kultikus osztrák szerző műveiből, a groteszk szabadsága, a többemeletes mondatok és az ismétlések mind-mind egyetlen problematikára fókuszálnak: a történelmi múlt bűneivel való együttélésre.

Este hét órától klasszikus magyar költők elevenednek meg a Művészek és Irodalom Házában Bálint András interpretálásában: a Költők a színpadon voltaképpen egy rendkívül személyes vallomás Arany János, Szép Ernő, Kosztolányi Dezső, Radnóti Miklós, Babits Mihály, Márai Sándor és Heltai Jenő versein keresztül. Az irodalmi est házigazdája Méhes Károly költő, író, újságíró.

Ugyancsak este hét órától a vendégei lehetünk Pest legkedveltebb csemegepultosának a Zsolnay Negyedben. Lesz itt minden, ami szem-szájnak ingere: kolozsvárik, májasok, kolbászok. Csajozós kalandok, fülledt éjszakák, részeg hajnalok. Gerlóczy Márton népszerű regényét, A csemegepultos naplóját Ötvös András eleveníti meg.

Nyolc órától a PNSZ nagyszínpadán László Miklós klasszikusa, az Illatszertár kel életre a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház előadásában. Egymást érik a félreértések, a tréfálkozások, és természetesen a szerelmi kalandozások – igazi „békebeli”, örökzöld komédia ez, amelyet most Mohácsi János rendezésében láthat a pécsi közönség.

A Pesti Magyar Színészakadémia végzős hallgatói ugyancsak klasszikushoz nyúltak: Molnár Ferenc legnépszerűbb drámáján, a Liliomon keresztül igyekeznek megfogalmazni problémáikat, kérdéseiket, önmegvalósítással kapcsolatos kételyeiket este nyolc órától az N. Szabó Sándor teremben.

Ugyancsak este nyolc órától beindul a csajozós rock a N-Eozin Grillterasz&Kultúrparkban, pécsre érkezik ugyanis a Bánfalvi Eszter Kvartett, azaz a BEKVART. A félreértések elkerülése végett: a zenekarnak semmi köze Bánfalvi Eszterhez vagy a jazzhez. Itt lesz viszont 6-10 lelkes színész, akik kirobbanó energiájukkal garantálják, hogy ez az este nagyon hangos lesz.

Június 14-i programjainkat itt érheti el.

Versenyprogram jegyek: www.bit.ly/versenyprogram
Fesztivál jegyek: www.bit.ly/posztfesztival

Szállások: www.poszt.hu/szallas
Utazás Pécsre: www.poszt.hu/kozlekedes

A jegyek a Jegymester.hu-n, a Kodály Központban, a Széchenyi téri Pécs Ponton, a Művészetek és Irodalom Házában, illetve a Zsolnay Negyed látogatóközpontjában is megvásárolhatóak.