Igazi társadalomkritikus előadások kerülnek középpontba a POSZT hetedik napján. A délutánt a Bánk bánnal indítjuk, amely bár kétségtelenül a magyar drámairodalom egyik legnagyobb kihívásokkal kecsegtető darabja, ám Verebes Ernő kiváló átirata a Kaposvári Egyetem színészhallgatóinak előadásában mégis átütő energiával hozza közel a több száz éves történetet: nincs itt semmi, ami egy kicsit is poros volna. Katona József mondatai ugyanis nem szólnak másról, mint a hűségről, a hatalomról, a szerelemről, a kegyelem gyakorlásáról és a hazaszeretetről – vagyis rólunk. A Bánk-misszióhoz délután 3 órától, az N. Szabó Sándor teremben csatlakozhatunk.

Ugyancsak délután 3 órától, a Művészetek és Irodalom Házában betekintést nyerhetünk a budafoki Különutas együttes életébe Maros András és Szálinger Balázs drámáján keresztül. A Phil Collins karakterei többek között Börcsök Enikő, Darvasi Áron és Hegedűs D. Géza segítségével haladnak öles léptekkel a világhírnév felé.

Franz Bieberkopf, a Berlin, Alexanderplatz főszereplője már nem tör ily magas babérokra, ő mindössze többet szeretne egy vajas kenyérnél. És hogy mi is ez a több? A Katona József Színház versenyelőadása délután fél öttől pontos választ ad a Kamaraszínházban – annyit azonban megsúghatunk, hogy a megoldásnak azért van némi köze a szeretethez és a figyelmhez, és ez nem is olyan meglepő, hiszen a társadalom szorításában egyedül a legalapvetőbb emberi értékek jelenthetnek valamicske kapaszkodót.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház átütő erejű előadással folytatja a társadalomábrázolások sorát este hét órától a PNSZ nagyszínapdán. Felejtés márpedig nincs – mondja ki alaptételét a Rosmersholm, aztán ahogy elmélyünk az előadás rendkívüli rétegzettségében, tisztán láthatjuk, hogy ez csakugyan cáfolhatatlan: saját bűnössége elől senki sem menekülhet, mert tetteink végig az ajtó mögül leselkednek ránk.

Az erőteljes társadalmi mondanivalót érdemes lesz megvitatni egy pohár ital mellett, és persze a táncolni vágyóknak sem kell majd csalódniuk, este ugyanis a népzenéé lesz a főszerep: a Nappali Bárban nyolc órától a Büdös Vornyik, este fél tíztől a Szabadkikötőben pedig a Csoóri klán mozgatja meg a hallgatóságot.

Június 13-i programjainkat itt érheti el.

Versenyprogram jegyek: www.bit.ly/versenyprogram
Fesztivál jegyek: www.bit.ly/posztfesztival

Szállások: www.poszt.hu/szallas
Utazás Pécsre: www.poszt.hu/kozlekedes

A jegyek a Jegymester.hu-n, a Kodály Központban, a Széchenyi téri Pécs Ponton, a Művészetek és Irodalom Házában, illetve a Zsolnay Negyed látogatóközpontjában is megvásárolhatóak.