A Nyílt Fórum mai etapjában Totth Benedek Afganisztán című drámája vár felfedezésre 3 órától a Művészetek és Irodalom házában. A történet a legteljesebb mértékig magán hordozza egy vérbeli fekete komédia ismertetőjegyeit, de felsejlenek a családi dráma határozott körvonalai is. A cselekményszálakat többek között Ágoston Péter, Ecsedi Erzsébet és Makranczi Zalán mozgatja majd Harsányi Sulyom László rendezésében.

A Vörösmarty Színház versenyelőadása, a Halál Thébában ugyancsak családi tragédiába oltott politikai dráma: Jon Fosse egyetlen egységgé sűrítette össze az Oidipusz-trilógiát, Horváth Csaba rendezése pedig rendkívül érzékenyen emeli ki az alapszöveg sokrétű költőiségét. A középpontban itt voltaképpen nem is Oidipusz, hanem Kreón áll, vagyis az érdekek feszült, soha véget nem érő játszmája. Nincs hát ebben semmiféle archaikusság, az igazságkeresés örökérvényű úját járhatjuk be este hat órától a Kamaraszínházban.

Colm Tóibin anyadrámája, a Mária testamentuma ugyancsak válaszokat keres, méghozzá olyan központi kérdésekre, minthogy mi a hit vagy hogy meg kell-e halni a hitért. Milyen az a világ, ahol egy anya szeme láttára keresztre feszített fiú a remény szimbóluma? Mit tartogat számunkra az új, megváltott világ? Tényleg jobb és szebb? Nagy Mari Mária szerepében indul a válaszok után, este fél 9-kor az N. Szabó Sándor teremben – az előadás különlegessége, hogy a Jászai Mari-díjas színésznőt fia, Viktor Balázs rendezte.

Este fél 9-től egy másik utazás részeseivé is válhatunk: a kecskeméti Katona József Színház Leo Stein és Kálmán Imre világhírű klasszikusát, a Csárdáskirálynőt hozza el a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadára, méghozzá Béres Attila rendezésében. A több mint száz éves operett újszerű, lendületes interpretációjában olyan ismerős dallamok csendülnek fel, mint a Jaj, cica vagy a Te rongyos élet, ám ne hagyjon minket megtéveszteni a felszín: olyan ígéretekkel teli játék ez, amelyben valójában mindenkinek van vesztenivalója.

Azt pedig, aki két színházélmény között is válaszokat keresné, Koltai Róbert, Szirtes Balázs, Nagy Mari és Kőszegi Ákos várja egy kötetlen beszélgetésre délután 3 órától, a Színház téren.

Június 12-i programjainkat itt érheti el.

Versenyprogram jegyek: www.bit.ly/versenyprogram
Fesztivál jegyek: www.bit.ly/posztfesztival

Szállások: www.poszt.hu/szallas
Utazás Pécsre: www.poszt.hu/kozlekedes

A jegyek a Jegymester.hu-n, a Kodály Központban, a Széchenyi téri Pécs Ponton, a Művészetek és Irodalom Házában, illetve a Zsolnay Negyed látogatóközpontjában is megvásárolhatóak.