Március 19-én meghirdettük a június 7. és 16. között megrendezésre kerülő Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramját, most pedig összegyűjtöttünk néhány érdekességet az idei mezőnnyel kapcsolatban. Öveket bekapcsolni, színházi látcsövet bekészíteni: következzen az idei versenyprogram 8 leghajmeresztőbb érdekessége!

1. A POSZT számokban

Az idei POSZT versenyprogramjába 14 előadás került be, 7 nagyszínpadi és 7 kamaraszínházi, ezek közül 5 vidéki, 5 határon túli, 4  pedig budapesti társulat munkája. Ám ahhoz, hogy ez a végső lista kialakuljon, a két válogatónak, Regős Jánosnak és Térey Jánosnak közel kétszáz előadást kellett megnézniük. Regős János akkurátus adatolásának köszönhetően pedig azt is tudjuk, hogy ezek között 60 vidéki és 31 határon túli volt, 6-ot pedig DVD-én sikerült beszerezni. A válogatók összesen 22 462 kilométert tettek meg – ez  a Budapest-Bangkok távolság majdnem háromszorosa – Regős János 22 éves VOLVO 850 típusú autójával, amely körülbeül 1800 liter gázoaljat fogyasztott, és amelyen két nagyobb javítás és két olaj- illetve szűrőcsere esett, Győrből pedig egyszer haza is kellett hozatni trélerrel. Az egyéves feszített tempójú munkát előválogatóként Balog József és Bazsányi Sándor segítette, akik fejenként szintén több mint 40 előadást láttak.

A válogatók összesen 22 462 kilométert tettek meg – ez  a Budapest-Bangkok távolság majdnem háromszorosa.

2. A POSZT-biztos előadás

Nem könnyű megjósolni előre, hogy pontosan milyen előadás rímel az aktuális  POSZT-válogatók ízlésére, annyi azonban bizonyos, hogy a Radnóti Miklós Színház Alföldi Róberttel és Menczel Róbert díszlettervezővel karöltve kikísérletezte a POSZT-biztos előadás tökéletes receptjét. A Nagymező utcai színház három éve következetes képviselteti magát a versenyprogramban: a 2016-os Lear királyt és 2017-es Futótüzet Alföldi rendezőként jegyzi, ezúttal pedig  a III. Richárd címszerepében láthatjuk majd. A társulat ezzel a felállással még sosem távozott díj nélkül, így a fogadóirodákban valószínűleg minden nagyobb kockázat nélkül megtehetnénk tétjeinket.


Radnóti Miklós Szíhnáz - III. Richárd /  Fotó: Dömölky Dániel
 

3. Egy, kettő, három!

Futólag rápillantva a POSZT 2018-as versenyprogramjára akár azt is hihetnénk, hogy nyomdahiba történt, azonban ha kicsit tüzetesebben megnézzük a listát, már tiszta sor: igen, idén Brecht triplázni fog. Nincs kétség, az idei évad sikerdarabja A kaukázusi krétakör, amelyet Pécsett három rendezésben láthatunk majd: Székely Kriszta (Katona József Színház), Anca Bradu (Szigligeti Színház), és Szőcs Artúr (Miskolci Nemzeti Színház) különleges víziói kerültek be a válogatásba. Bérletért kiáltó sorozat!

 

4. A klasszikusok éve

A POSZT idén sem bővelkedik 21. századi darabokban, egyedül a Tomcsa Sándor Színház Migránsoook – avagy túlsúlyban a bárkánk (író: Matei Vișniec, rendező: Zakariás Zalán) és a székesfehérvári Vörösmarty Színház Halál Thébában című előadása (író: Jon Fosse, rendező: Horváth Csaba) képviseli a kortárs drámairodalmat –  a tűzhöz legközelebb még Mohácsi János áll, aki László Miklós Illatszertárát vitte színre Nyíregyházán. Amellett, hogy Brecht nyilvánvaló reneszánszát éli, találhatunk két Ibsent, és persze itt vannak a visszatérő nagy játékosok is: Shakespeare és Csehov. A klasszikusok ilyen mértékű dömpingje a szokásosnál is különösebb, hiszen míg rengeteg fiatal rendező munkája került be a versenyprogramba, addig a drámaírók átlagolt születési éve 1875.


Tomcsa Sándor Színház - Migránsoook – avagy túlsúlyban a bárkánk / Fotó: Barabás Ákos

5. Operett ismét!

A tavalyi évhez hasonlóan, a válogatók idén is teret adtak az operett műfajának, ezúttal a kecskeméti Katona József Színház Csárdáskirálynőjét láthatjuk majd a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán, méghozzá Béres Attila rendezésében. Ezzel Kálmán Imre neve másodjára tűnik fel a POSZT versenyprogramjában, ahogyan Béres Attila is második alkalommal érkezik operettel a fesztiválra: tavaly a Budapesti Operettszínház produkciójával, A chicagói hercegnővel képviselte a műfajt, az előadásért Bodor Johanna koreográfus díjban is részesült.

6. Színház minden határon túl

Az elmúlt egy évben igencsak felélénkült a színházi kultúrák közötti mozgolódás, a versenyprogram 14 előadásából ugyanis 5 nem magyar rendező munkája. Itt van mindjárt a Kolozsvári Állami Színház magyar társulatának Rosmersholm előadása, amelyet egy ma már Németországban élő ukrán rendező, Andriy Zholdak állított színpadra – hasonlóképp megemlíthetnénk a Radnóti Színház III. Richárdját is, hiszen a román származású Andrei Şerban 2006 óta Columbia Egyetem Színházi Tanszékének professzora. De van még miből szemezgetni: Ilja Bocsarnikovsz Oroszországból érkezett a debreceni társulathoz, a macedón Alexandar Popovszki a szláv-magyar tematikus évad keretében rendezett Újvidéken, a nagyváradi társulat pedig ismét Anca Braduval dolgozhatott az évad elején.

Itt van mindjárt a Kolozsvári Állami Színház magyar társulatának Rosmersholm előadása, amelyet egy ma már Németországban élő ukrán rendező, Andriy Zholdak állított színpadra.

7. Duplázások

Idén kevés a duplázás; egyedül a Katona József Színháznak  és Horváth Csabának sikerült két-két előadással bekerülnie a versenyprogramba. Székely Kriszta a Nóra tavalyi sikere után most A kaukázusi krétakörrel érezik a POSZT-ra, Kovács D. Dániel pedig rögtön az első katonás nagyszínpadi rendezésével, a Berlin, Alexanderplatz-cal szerepel a fesztiválon. Horváth Csaba legutóbb 2016-ban került fel a versenyelőadások listájára, ekkor A te országoddal el is  nyerte a legjobb rendezésnek járó díjat.


Katona József Színház - Berlin, Alexanderplatz / Fotó: Dömölky Dániel

8. Kimaradó és visszatérő nagyok

A nagy merítésű versenyprogram révén a legszembetűnőbb hiányzásokat a budapesti fronton találhatnánk: sem a Vígszínház, sem pedig a Nemzeti Színház nem szerepel a válogatásban, ahogyan a függetlenek közül is csupán a Forte Társulat Vaterland című előadása került be a legjobb tizennégy közé. Az Örkény Színház távolmaradásával megszakad Polgár Csaba majd 10 évig tartó szériája is, ő ugyanis 2009-óta minden évben szerepelt a POSZT valamelyik versenyprogramjában. Mohácsi János és Rusznyák Gábor egészen tavalyig fej-fej mellett haladtak a részvétel tekintetében, idén azonban Mohácsi felé billent a mérleg, aki immáron zsinórban ötödik éve vesz részt a fesztiválon. És bár kimaradt idén Szombathely is, visszatért az egyik legmarkánsabb magyar műhely, az Újvidéki Színház, ami 2014-ben megkapta a POSZT fődíját az Opera Ultimával, majd 2015-ben nagy port kavaró Bánk bánjukkal is sikerrel szerepeltek (legjobb női főszereplő: Krizsán Szivlia).

A 2018-as Pécsi Országos Színházi Találkozó teljes versenyprogramja ide kattintva érhető el.

Dézsi Fruzsina írása
Borítókép:  Forte Társulat - Vaterland, / Fotó: Véner Orsolya