A POSZF Nonprofit Kft. közleménye

A Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező POSZF Közhasznú Nonprofit Kft. elmúlt közel másfél éves munkája rendkívül sikeresnek mondható nemcsak szakmailag, de gazdasági és pénzügyi szempontok szerint is. Eddigi üzleti terveit és beszámolóit a Felügyelő Bizottság, a tulajdonosi közgyűlés és Pécs MJV pénzügyi és gazdasági bizottsága is ellenszavazat nélkül elfogadta.

A menedzsment a sikeres pályázati megmérettetést követően alapvető változtatási folyamatokat indított el a fesztivál szervezésének látható és kevésbé látható regisztereiben. Egyfelől a korábbi működés helyenként kifejezetten pazarló működésének racionalizálása eredményeképpen több mint tíz millió forintot takarított meg, másfelől az új, fesztivál-szervezésben, értékesítési, valamint PR és marketing területen komoly tapasztalattal és sikerekkel rendelkező pécsi és nem pécsi kollégák bevonásával azonnal 30 százalékkal növelte a jegybevételét, méghozzá az előző 16 év legmagasabb jegybevételéhez képest. Jelentősen (2000 fő) emelkedett a fizető nézők száma és emelkedtek a marketing, szponzorációs és pályázati bevételek is.

Tekintettel arra a tényre, hogy a POSZF NKft. székhelye a Zsolnay Negyedbe költözött, felmondtuk a korábban 150 ezer forint havi bérleti díjért bérelt alagsori szobát a Színházban, és 88 ezer forintért budapesti telephelyen hoztunk létre irodát, méghozzá a korábbi egy helyett két helységgel, vagyis lényegesen nagyobb négyzetméter-tartalommal, korlátlan tárgyalóhasználattal, és ebbe az árba az internet szolgáltatás is benne foglaltatik. Ennek köszönhetően lényegesen aktívabbá és közvetlenebbé vált a kapcsolattartás az aktuális válogatókkal, a társulatok képviselőivel, az állami szervekkel, valamint más partnerekkel.

A cég 26 milliós eredménytartaléka egy részének felhasználása ugyanakkor lehetővé tette a cég infrastruktúrájának megteremtését.(számítógépek, nyomtató és irodaszerek beszerzése).

A cég megnövelt folyószámla-hitelkerete gazdasági stabilitásán túl a folyamatos likviditását biztosítja. A megváltozott városi támogatási ütemezés miatt (1/12 havi folyósítás), illetve más pályázati és támogatási összegek beérkeztéig, lehetővé teszi a teljesített produkciók és szolgáltatások kifizetését, ezzel szeretnénk rövidebbre szabni az egyes társulatok és más partnerek részére a teljesítések határidejét.

A POSZT 70 millió forintot kap támogatásként Pécs MJV-tól, azonban bérleti, vállalkozási és megbízási díjként több, mint 80 millió forintot ki is fizet a különböző városi intézményeknek és helyi vállalkozásoknak, tehát közvetlenül is hasznos kulturális eseménye a városnak a multiplikátor hatásáról már nem is beszélve.

Az idei üzleti terv jegybevételi előirányzatát már meghaladtuk.